Macosx | kan niet kopieren

Mei 2023
Heb je dat wel eens meegemaakt, gewoon Office data door het netwerk kopiëren naar een nieuwe Mac? Ja, nou ik ook, heel vaak zelfs, maar niet vandaag. Je kent het vast wel, zo’n dag waar alles wel tegen zit, dat was er zo één. Wat ik ook deed om het kopieer probleem te omzeilen, ik kreeg het niet opgelost, of toch wel? Lees verder. . . .

What the f**k.
Het ging om Onedrive data onder het Macos Catalina systeem, dus zowel Microsoft als Apple konden wellicht als verantwoordelijke worden aangewezen. Maar het begon vanwege Microsoft ondersteuning. Sinds niet al te lange tijd ondersteund Microsoft geen Onedrive meer onder macos Catalina. Dat was de hoofdreden voor de data migratie naar een nieuwe Mac.
Wanneer een map met veel data gekopieerd is, is het slim om achteraf te controleren of de hoeveelheid van de bron en de doel map overeen komt, maar in dit geval was dat absoluut niet. Na meerdere pogingen steeds op een iets andere manier kwam er bij een enkele keer een permissie fout melding, maar in de meeste gevallen eindigde de kopieer opdracht vroegtijdig zonder een foutmelding. Dus als je niet goed oplet dan heb je het niet door en schiet je jezelf later in de voet.
Even een korte vogelvlucht voor de techneuten van de pogingen wat er allemaal niet werkte of geen solaas bracht:
  – Schijf EHBO
  – rsync
  – chmod 777 -R
  – ACLs verwijderen
  – Kaspersky security software verwijderen
  – De data lokaal gekopieerd
  – Naar externe harde schijf kopiëren
  – De rechten aanpassen via finder
  – Onedrive de-installeren
  – Een nieuwe beheer account aanmaken en kopieer opdrachten herhalen.
  – En nog wel meer andere dingetjes, ik zal er zeker een paar vergeten zijn.
Ik trok van frustratie bijna al mijn haren uit mijn hoofd, what the f**k!


En dan opeens weer één van de vele ingevingen, o ja: ik heb nog niet een keer met de [shift]-toets ingedrukt opgestart, dus dat maar eens proberen.
En toen . . . . Pats, Boem, Knal, maar vooral Jippie!!!! Want het kopiëren van alle data werkte weer!

Kopieer testen
Het kopiëren van een lokale map data naar een andere lokale map werkte ook eerder niet juist, dus daarmee kon ik het probleem repliceren. Bij elke test pakte ik de kleinste map met office data waarbij het probleem zich voordeed, dus de test waren heel simpel en snel gedaan. Maar nadat de mac was opgestart met de [shift] toets ingedrukt (veilige modus) werd eindelijk de volledige map data gekopieerd.

Voor iedereen die dit leest . . .
De laatste tijd geef ik online geen oplossing meer weg, maar deze keer weer wel, blijf dus de Sneekernet ict site raadplegen. Net zoals bij mij vandaag, weet je immers nooit wat je in de praktijk tegen komt, dat geldt ook voor deze site, je kan zomaar jouw ict probleem hier tegenkomen en wellicht zijn oplossing 😉