Apple bestanden verdwenen

Zijn op uw Apple computer opeens alle bestanden van uw bureaublad  verdwenen leest u dan dit artikel verder, want mogelijk treft u hier de oplossing om uw bestanden weer terug te krijgen. Door de toenemende software complexiteit en het gebruik van meerdere online diensten doen zich wel eens onbedoelde storingen voor zoals bij afgebroken synchronisaties of mislukte map-updates. Heeft er op uw Apple computer een dergelijke storing voorgedaan dan heeft nog een kans het probleem te verhelpen.

Verborgen bestanden.
finder voorkeurenOndanks dat u bureaublad leeg lijkt te zijn kunnen de bestanden er nog steeds staan, maar zijn ze door het systeem per ongeluk verborgen gezet. Het snelst kunt u dat constateren door een regulier Finder venster van het bureaublad te openen. Is de harde schijf niet zichtbaar op uw bureaublad verander dan eerst de Finder voorkeuren en schakel de weergave in van de harde schijf, zie de afbeelding hiernaast. Dubbelklik daarna in de Finder op de harde schijf om die te openen en open dan de ‘Gebruikers’ map, om daarna de profiel map van de gebruiker (meestal de gebruikersnaam) te openen en daarna opent u de map ‘bureaublad’. De bestanden lijken nog steeds verdwenen te zijn. Via een speciale toets combinatie kunt u in de Finder de weergave van verborgen bestanden inschakelen. Druk de volgende toetsen tegelijk in: [ Command ] + [ Shift ] + [ . ] (command – toets samen met shift – toets en de punt – toets). Indien u hierna uw bestanden in een lichtere kleur ziet leest u dan verder hoe u de bestanden weer in een normale weergave terug krijgt.

Terminal App
Open de Terminal App, die vindt u in de map ‘hulp programma’s’ in de App – map. Zet de Finder map met het Bureaublad die nog open staat naast het geopende terminal venster en type u in het terminal venster: cd (‘cd’ -opdracht gevolgd door een spatie). Sleep daarna een willekeurig bestand van het bureaublad in het terminal venster, (de bestandsnaam inclusief het werkelijke pad wordt automatisch overgenomen in de terminal). Zet de cursor achter de geplakte tekst en haal alleen de bestandsnaam achter het pad weg met de delete-toets. Druk daarna op  [ enter ] om de opdracht uit te voeren.
Type daarna de volgende opdrachten:

sudo xattr -d com.apple.FinderInfo *

dan de opdracht:

chflags nohidden *

en als laatste:

killall Finder

Hierna zullen uw eerder schijnbaar verloren bestanden weer normaal zichtbaar zijn, maar er zijn mogelijk ook enkele systeem bestanden zichtbaar geworden.

Pas op!
Met deze tip staken we onze hulp en waarschuwen u ervoor om geen systeem bestanden weg te gooien die nu ook onbedoeld zichtbaar zijn geworden. Maak desnoods van uw terug verkregen bestanden een extra back-up naar een USB stick of externe harde schijf. Schakel voor de overige hulp Sneekernet ICT in.

Disclaimer
Systeembeheer taken zoals hierboven zijn genoemd dienen met de groots mogelijke zorg worden uitgevoerd en vooraf dubbel gecontroleerd te worden voordat deze mogen worden uitgevoerd. Sneekernet ICT accepteert geen enkele verantwoordelijkheid voor de aangeboden oplossingen die u via onze website gevonden heeft.