Cybercrime 2020

ransomwareNatuurlijk zitten de cybercriminelen niet stil en zullen ze trachten de nodige onheil op ons af te sturen. Er is voor hun een keur aan cyberaanvallen te bedenken om slachtoffers geld afhandig te maken, maar hun favoriete cyberaanval methode is de ransomeware aanval. Als je hieraan ten prooi valt, worden al je persoonlijke of bedrijfsgevoelige bestanden versleuteld en kan je die niet meer gebruiken. Deze op slot gezette bestanden komen pas weer beschikbaar na het overmaken van geld, veelal in de vorm van bitcoins.

Je sterkste verdediging
Door dagelijks back-ups te maken val je niet ten prooi aan deze manier van afpersing, zelfs niet na een succesvolle ransomeware aanval. Het is helemaal niet fijn als je hiermee te maken krijgt, maar je kan na een ransomeware infectie al je bestanden herstellen door simpelweg de back-up terug te zetten. Voordat je de back-up terugzet verdient het natuurlijk de aanbeveling om eerst het virus programmaatje op te sporen en uit te schakelen en bovendien de eerdere besmettingsmethode op te sporen, zodat je hiermee toekomstige besmettingen zult voorkomen. Voor de gemiddelde gebruiker is het raadzaam om professionele ict hulp in te schakelen, opdat je weer snel en veilig je computer kan gebruiken.

Offline Back-up
Heel vaak gaat een ransomeware virus op zoek naar netwerkbronnen om ook die te gaan versleutelen. Hierdoor wordt de schade namelijk nog groter dan wanneer de besmetting tot één computer beperkt blijft. Veel computergebruikers maken back-ups naar netwerkbronnen of USB-schijven. Het verdient daarom de aanbeveling om de (netwerk) back-ups los te koppelen van het netwerk en alleen beschikbaar te maken op het moment dat de back-up draait. Dat geldt natuurlijk ook voor de USB-back-up schijven, koppel die daarom alleen voor het uitvoeren de back-up om daarna weer af te koppelen.

Sneekernet ICT, uw beveiliging is onze zorg!