Outlook PST problemen

Hulp bij een te groot Outlook bestand
Vandaag de dag wordt de e-mail een steeds belangrijker medium voor personen en organisaties. Er is een breed scala aan e-mail programmatuur beschikbaar. Microsoft’s Outlook programma is zo’n populair e-mail programma. Dit Outlook programma biedt niet alleen de e-mail dienst, maar ook agenda’s, het plannen van taken en het bijhouden van uw contact personen.

Het MS Outlook programma gebruikt een database bestand, beter bekend als PST of Personal Storage Table om haar data in op te slaan. Er zij twee Outlook PST types: ANSI PST en Unicode PST. Het ANSI type is het standaard formaat wat Outlook 2002 en ouder gebruikt. Dit bestand kan niet groter dan 2GB worden. Met het Unicode formaat vanaf Outlook 2003 kan het mail database tot maximaal 20GB uitgroeien. Vanaf Outlook 2010 is zelfs 50GB mogelijk. Een e-mail database kan ongemerkt groeien tot dat limiet door gebruik van grote bijlagen in de e-mail. Wanneer dat gebeurt ontstaat er een situatie die Microsoft niet heeft voorzien en is de kans zeer groot dat het Outlook PST bestand beschadigt raakt. Er is niet alleen de kans dat het database beschadigd raakt, maar er is ook een grote kans dat Outlook zelf niet meer reageert en/of blijft hangen. Een te grote PST bestand is te voorkomen, zie de link hiernaast. Hoe splits ik het Outlook database op in kleinere parten (nog niet). Het opsplitsen van een grote PST zorgt er tevens voor dat Outlook sneller blijft functioneren. Er is nog een andere methode om dit probleem te voorkomen door de te grote PST database te comprimeren, zie link: Outlook PST comprimeren (nog niet).

Is het Outlook PST bestand al beschadigd, dan blijft er maar één oplossing over. Een beschadigd Outlook PST moet gerepareerd worden, anders kan het niet meer in Outlook gebruikt worden en is de kans groot dat de e-mail data voorgoed verloren raakt.

Een PST bestand kan ook nog door andere oorzaken beschadig raken, zoals een virus aanval, een abrupte computer uitschakeling, harddisk falen en door het Outlook programma geforceerd te stoppen.

Wat de meeste gebruikers niet weten is dat Microsoft een Outlook reparatie gereedschap al op uw computer heeft gezet bij de installatie van het MS Office pakket. Het programma heet SCANPST.EXE. U kunt dit programma op één van de onderstaande locaties vinden (afhankelijk van de gebruikte versie).

  1. In MS Outlook 2013: C:\Program Files\Microsoft Office\Office15
  2. In MS Outlook 2010: C:\Program Files\Microsoft Office\Office14
  3. In MS Outlook 2007: C:\Program Files\Microsoft Office\Office12
  4. In MS Outlook 2003: C:\Program Files\Common Files\System\MSMAPI\<locale ID>
  5. In MS Outlook 2002/XP: C:\Program Files\Common Files\System\MAPI\<locale ID>\scanpst.exe
  6. In MS Outlook 2000: C:\Program Files\Common Files\System\MAPI\<locale ID>\NT\scanpst.exe
  7. In MS Outlook 97/98: C:\Program Files\Common Files\Windows Messaging\scanpst.exe

Om de PST te repareren lokaliseert u eerst het reparatie programma, en overtuig uzelf ervan dat Outlook niet meer actief is.
Heeft u het programma gevonden volgt u dan de onderstaande stappen:

1. Ga naar de locatie waar het “SCANPST.EXE” staat.

2. Dubbel-klik SCANPST.EXE.

3. een klein venster Microsoft Outlook Inbox Repair Tool verschijnt

.Image

4. Klik op Browse en blader naar het beschadigde PST bestand (Outlook map).

5. Een nieuw venster verschijnt met het bericht: Select File To Scan. Selecteer het beschadigde PST bestand.

Image

6. Het selecteerde PST bestand verschijnt in de edit box. Klik nu op  Start om het scan prces te starten.

Image

7. SCANPST.EXE start het scannen van het beschadigd PST bestand.

Image

8. Binnen enige tijd is het PST bestand gescand. Alle gevonden fouten worden dan hier getoont.

Image

9. De selectie box “Make backup of scanned file before repairing” is standaard geselecteerd. Het is aan u die uit te schaken, want u moet wel genoeg ruimte hebben op uw harde schijf. Klik nu op de Repair button om het repareren van het PST bestand aan te vangen.

10. De tijd die nodig is voor reparatie is sterk afhankelijk van de grootte van het PST bestand. Als de reparatie is voltooid wordt het volgende venster getoond:

Image

Meestal lukt het SCANPST.EXE om het beschadigde PST bestand te repareren. Het SCANPST.EXE programma is zeer nuttig om kleine reparaties uit te voeren, maar bij ernstig beschadigde PST bestanden lukt dat niet. In sommige gevallen vind het SACNPST.EXE programma geen beschadigingen, maar veroorzaakt het PST bestand wel ernstige problemen in Outlook.

Bij dergelijke kritieke situaties is het gebruikt van geavanceerde reparatie software een mogelijkheid. Er bestaand commerciële hulp programma’s die verder gaan dan het Microsoft SCANPST.EXE programma. Schakel in dergelijke situatie professionele hulp in die u hier in kunnen bij te staan.