Apple mail – pop naar imap

De Apple migratie assistent is een geweldig hulprogramma om je gegevens van de oude naar je nieuwe Apple computer over te zetten. Maar de Apple migratie assistent laat het soms afweten. Lukt het wel dan kan je nog tegen het probleem oplopen om je pop e-mail account over te zetten naar een imap e-mail account. Lees verder om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Dat de Apple Migratie assistent niet werkt kan diverse oorzaken hebben zoals,
1. De stap in het besturingssysteem is te groot, bijvoorbeeld meer dan 6 jaar verschil.
2. Sommige software op de oude mac is incompatible.
3. Het gebruikersprofiel op de oude mac is beschadigd
Dit zijn enkele redenen waarom de Apple migratie assistent kan falen, maar er zijn er meer.

Pop naar imap
Werkt de Migratie assistent wel goed dan kan het zijn dat alle e-mail berichten zich nog in een pop account bevinden. Het gevaar bij een pop account is dat er de mogelijkheid bestaat dat alle e-mail berichten zich alleen op je computer bevinden en niet bij de e-mail provider. Crasht je computer later, doet er zich een storing voor of wordt je Apple computer gestolen dan ben je al je email kwijt.

Handmatige klus
Je kan ervoor kiezen om in de Apple Mail.app hetzelfde e-mail account via pop en imap te configureren en daarna alle e-mail berichten handmatig over te slepen van het pop naar het imap account. Dat is een oplossing die werkt, maar is zeer bewerkelijk, kost erg veel tijd en is storingsgevoelig. Bovendien frustreert het de Apple gebruiker enorm. Sneekernet ict werd ook geconfronteerd met deze uitdaging en dacht: er moet toch een makkelijkere oplossing zijn?

Derde partij conversie tools
Er zijn best wel wat hulpprogramma’s hiervoor beschikbaar, maar het blijkt dat er altijd wel nadelen aan die hulpprogramma kleven zoals,
– de conversie software is incompatibiliteit met Macos
– veel trial versies converteren alleen een klein aantal berichten, zoals bijvoorbeeld de eerste 25 berichten
– sommige apps doen onjuiste conversie beloftes
– sommige apps doen het gewoon niet en geven een zinloze foutmelding
– bij enkele conversie apps dien je 3 verschillende conversies te verrichten
– koop je een conversie app, dan kan het gebeuren dat de app het niet goed doet, dat is zonde van je geld.

Apple hulp
Gefrustreerd door dit ogenschijnlijk eenvoudig probleem dacht ik, waarom heeft Apple hier niet aan gedacht?
Dus is er contact opgenomen met de Apple servicedesk, maar ook de eerste- en tweede -lijns Apple helpdesk konden niet snel met een oplossing komen dus waren we weer terug bij af.

Toch automatische pop naar imap conversie
Ondanks alle onderzoeken en conversie testen met verschillende tooling die ieder op niets uitdraaide kwam Sneekernet ict erachter dat er toch heel simpele manier is om deze klus te klaren. De methodiek is dusdanig simpel dat Sneekernet ict na het toepassen van de methodiek realiseerde dat het toch Apple was die de conversie van pop naar imap automatisch doet. Sneekernet ict vindt het vreemd dat de 2 lijns helpdesk van Apple niet op de hoogte is van deze methodiek. Hoe dat in zijn werk gaat ‘is het geheim van de smid’ en kan Sneekernet ict niet zomaar onthullen via het internet. Als je contact opneemt met Sneekernet ict kunnen wellicht samen tot een afspraak komen.

Goed om te weten
Voor de lezer van dit artikel is het goed te weten dat het mogelijk is, maar op het internet is helaas weinig informatie te vinden over hoe de pop-imap conversie in zijn werk gaat.

Neem contact op
Wenst je een automatische conversie van het pop e-mail archief naar imap, neem dan contact op met Sneekernet ict.