Email account verouderd

De instellingen van uw account icloud zijn verouderdZomaar opeens kunt u uw icloud e-mail niet meer inzien op de mail app van uw Windows computer. U heeft niets veranderd en er is niets recentelijk ge-update, hoe kan nu dit opeens gebeuren? Heeft u ook last van dit probleem leest u dan verder waarom dit is ontstaan en wat de oplossing is.

Betere e-mail beveiliging
Een computer probleem kondigt zichzelf nooit van te voren aan, zoals dit probleem. De techgiganten Apple en Microsoft zijn continue in gevecht met spammers en hackers en ze doen er alles aan om uw e-mail account zo goed mogelijk te beveiligen. Maar ik zie de laatste tijd zelden dat de beveiligingsverbetering door een gemiddelde computer gebruiker op een eenvoudige of op een begrijpelijke manier is uit te voeren. Vaak leggen de online instructies maar een deel van de handelingen uit waardoor het te moeilijk wordt voor de gemiddelde computergebruiker. Persoonlijk mis ik steeds meer de toewijding die wijlen Steve Jobs had. Ik merk meer en meer dat er bij Apple de computerdeskundigen gaan bepalen hoe de software moet gaan werken, wat ten koste gaat van het gebruikersgemak. Het gebruikersgemak heeft bij Apple altijd bijzonder hoog in de vaandel gestaan. Het Apple gebruikersgemak lijkt langzaam maar gestaagd te verdwijnen, dat vind ik zeer spijtig.

De oorzaak van het probleem.
De oorzaak is tweeledig en dat maakt het niet makkelijker op. Uw iCloud account gebruikt uw Apple-ID, en in de meeste gevallen is de toegang tot uw Apple-ID met twee factor autorisatie beveiligd. Twee factor autorisatie zorgt ervoor dat u een toestemmingscode op uw telefoon ontvangt voordat u kunt inloggen op uw iCloud account. Is uw Apple-ID account beveiligd met twee factor autorisatie dan kunt u last hebben van dit probleem.
De tweede oorzaak is de beveiligingsaanpassing die Apple in januari 2022 heeft afgedwongen. Die beveiligingsaanpassing geldt voor software die niet afkomstig is van Apple. De Mail App op uw Windows computer is niet van Apple dus geldt deze aanpassing voor de Windows Mail App.

App-specifiek wachtwoord
app-specifieke wachtwoordenU kunt door deze beveiligingsaanpassing niet meer uw reguliere iCloud wachtwoord in de Windows Mail app gebruiken en wordt u gedwongen een wachtwoord aan te maken die alleen gebruikt wordt voor de Microsoft Mail App. Log daarom in op de beheer pagina van uw Apple ID via site https://appleid.apple.com. Tijdens het inlog proces krijgt u op uw telefoon een toestemmingsbericht en een 6 cijferige code. Verleen de toestemming en gebruik de code om de toestemming af te ronden. Kies in de Apple beheer pagina voor de optie: App-specifieke wachtwoorden en klik daarna op de knop: ‘Een app-specifieke wachtwoord genereren’. Vul in het volgende venster een duidelijke omschrijving in, in dit geval zoals bijvoorbeeld ‘Mail app Windows 11’, zie de afbeelding hieronder. Klik hierna op de knop [ Maak aan ]. Voordat het wachtwoord wordt aangemaakt dient u ter bevestiging opnieuw uw Apple ID wachtwoord in te geven. Hierna verschijnt het ‘specifieke app wachtwoord’ wachtwoord. Dit wachtwoord gebruikt u vanaf nu voor uw mail app op uw Windows computer.
Een app-specifiek wachtwoord genereren

 

 

 

 

 

 

 

Nog niet klaar . . .
U bent vermoedelijk nog niet klaar. Voordat u het wachtwoord gaat vervangen in de mail app op de Windows computer is het zaak dat uw eerst uw iCloud software update en het Windows systeem up-to-date brengt. Want er is kans dat de nieuwe beveiligingslaag zich nog niet in de software bevindt, vandaar de updates. De iCloud software kunt u updaten via de Windows Store en de mail.App via het Windows update programma.

Belangrijk om te weten
Wanneer u in de toekomst uw Apple ID wachtwoord wijzigt, dan vervallen alle ‘specifieke App wachtwoorden’, dus moeten die opnieuw ingesteld worden. Als uw Apple account gehackt is, is dit de beste oplossing, maar als dat niet  zo is dan bent u met veel extra ‘onnodig’ werk opgezadeld. Het opnieuw instellen van de specifieke app wachtwoorden na een Apple ID wachtwoord wijziging maakt dit proces lastiger en ik vermoed dat voor de meeste gebruikers dit een extra hindernis opwerpt om het Apple ID wachtwoord te gaan wijzigen, zeker als het niet nodig is.

Niet alleen Microsoft Mail
De Apple beveiligingsverbetering geldt niet alleen voor de Microsoft Mail App, maar voor elke ‘niet Apple’ app die u gebruikt om uw e-mail op te halen. Denk daarbij aan Mozilla Thunderbird, de Android Mail App en vele andere mail client software.

Kritiek op Apple’s beveiligingsstrategie
In mijn ogen heeft dit een situatie gecreëerd waarin een beveiligingsverbetering te ver doorschiet in zijn doel waardoor er nieuwe kwetsbaarheden ontstaan. Want men moet zich niet gehinderd voelen om een wachtwoord te gaan wijzigen. Apple speelt in dit geval niet goed in op de huidige beveiligingsproblematiek, want de mens is nog steeds de grootste kwetsbaarheid in ICT beveiliging. Een beveiligingsverbetering is in principe altijd een aanrader, maar op deze manier irriteer je de gebruikers waardoor een gedragsverandering bij het wachtwoordbeleid van de gebruikers ontstaat. Hierdoor speelt Apple de cybercriminelen juist in de kaart. Apple moet ons bewijzen dat beveiligingsverbeteringen ook heel simpel ingericht kunnen worden. Met deze beveiligingsaanpassing doen ze precies het tegenovergestelde, dit is niet de Apple stijl!