Windows 10 partitie fout

Windows 10 kan niet op door systeem geselecteerde partitie worden geïnstalleerd

 

Bijzonder lastig, want nadat je op ‘Sluiten’ klikt, stopt de installatie. Je kan Oplossing 2 duizendmaal proberen, deze foutmelding blijft altijd staan. Allereerst dachten we dat er niet genoeg schijfruimte voorzien was, maar dat is niet de reden. Het gaat hier om een fout in de gereserveerde systeempartitie.

Die systeempartitie is meestal maar 100 MB groot, en als daar niet genoeg ruimte is (minimaal 40 MB), kan er geen nieuwe Windows worden geïnstalleerd. Je hebt geen toegang tot deze partitie, en zelfs via bepaalde omwegen kan je nog steeds niet bepaalde bestanden erop verwijderen wegens een te groot risico. Het is veel eenvoudiger om de partitie snel te vergroten naar bijvoorbeeld 200 MB. Opgelet: vergroot het niet te veel. Verdubbelen is het absolute maximum, om problemen te voorkomen.

Treft dit probleem u tijdens het upgraden naar Windows 10, dan staat hieronder de oplossing

Stap 1: Backup eerst. Voordat u begint dient u een back-up te maken van uw data en/of systeem. Er kan namelijk altijd iets mis gaan. Sneekernet ict accepteert geen enkele verantwoording voor de gegeven adviezen die op onze website.

Stap 2: Google op “MiniTool Partition Wizard Free Edition” download en installeer het programma. Klik daarna op ‘Launch Application’.

Stap 3: Als alles goed gaat, zie je hier de verschillende partities van je computer, inclusief de systeemschijf. Bij ‘Status’ staat daar Active & Boot bij. Klik op de schijf en kiest ‘Extend Partition’ in de linkerbalk.

Stap 4: Kies hier het minimum dat je kan schuiven op de balk. Bevestig met ‘OK’ en doorloop de volgende stappen. Normaal gaat je computer nu automatisch herstarten om de laatste stappen in orde te krijgen. Daarna is je systeemschijf iets groter, en verdwijnt het probleem automatisch.