Windows 10 update verbeterd

Irritante windows updateWe hebben er allemaal wel eens last van die hinderlijke Windows updates. Microsoft bleef lang de Windows updates forceren zonder tussenkomst van de gebruiker toe te staan, vooral in de Windows 10 Home versie. Maar sinds de 1903-versie kan je het tijdstip van de Windows updates beïnvloeden. Lees dit artikel om te leren hoe je het automatische Windows 10 updates proces kan aanpassen.

Nooit volledig uitschakelen
Laten we al eerst vooropstellen dat de Windows 10 updates bijzonder belangrijk zijn. Sneekernet ICT raadt aan om de Windows 10 updates niet volledig uit te schakelen, want dat zou je computer in de loop van de tijd kwetsbaar maken voor cyberaanvallen.

 

Tijdstip updates
Als je de tijdstip van de update aan het Microsoft overlaat kan je wel eens verrast worden doordat Windows de updates op een ongewenst tijdstip uitvoert. Ik moet er niet aan denken dat je vlak voor een presentatie de computer herstart en zonder een voorafgaande waarschuwing de Windows updates automatisch worden geïnstalleerd, dan zou de hele zaal op Microsoft update moeten wachten.

 

Windows versie
Via de onderstaande methode vindt je de huidige Windows 10 versie

  • Klik op de Windows toets > Instellingen (het tandwiel pictogram).
  • Vervolgens op ‘Systeem’.
  • Klikt u in de linkerbalk op ‘Info’.
  • Onder ‘Windows-specificatie’s vindt u uw versie nummer

De tabel met de windows versies vindt je via deze link: Windows 10 versies.

Windows 10 Home versie
Vanaf de 1903 versie kan nu ook de Windows 10 Home updates (niet alle) uitstellen. Je kunt ze maximaal 35 dagen uitstellen. Nadat je een update hebt uitstelt wordt je elke week er 1x aan herinnert en die herinnering kan je dus 5x weg klikken. Na 5x uitstellen neemt Microsoft het roer weer over en installeert de uitgestelde updates alsnog automatisch.

 

Windows slimme update
Tevens houdt Microsoft bij op welk tijdstip de computer het minst gebruikt wordt en plant op zo’n moment de updates in. Als je het niet eens bent met de door Microsoft ingeplande tijd kan je die alsnog aan te passen.

 

Optie: [Semi-Annual-Kanaal (Targeted)]
In de Windows 10 professional versie kom je deze optie tegen, maar ondanks de uitleg van Microsoft is het niet duidelijk wat hiermee bedoeld wordt. Met de keuze waarbij het begrip (Targeted) wordt gebruikt worden de Windows updates direct na het beschikbaar stellen op je computer geïnstalleerd. Zonder de (Targeted) optie worden updates tot maximaal 6 maanden uitgesteld.