Wifi tips

Draadloos is niet persé probleemloos

Lekker relax gebruik maken van draadloze internet toegang. Voor veel mensen gaat dat op, maar helaas niet voor iedereen. Een wifi zendpunt heeft last van invloeden van buitenaf, de omgeving. De oorzaken van storingen zijn altijd onzichtbaar, net als wifi onzichtbaar is.

Draadloze problemen kunnen ontstaan in druk bevolkte gebieden of door massieve gebouw constructies met beton en vlecht-ijzer, maar ook een keuken vlak bij het Wifi station kan storingen veroorzaken. En wat dacht u van een zend amateur in uw buurt. Hier noemen we een paar invloeden die het Wifi signaal ernstig kunnen storen, dit zijn maar enkele voorbeelden, maar er zijn er veel meer.

De eerste verbetering die u zeer eenvoudig kunt door voeren is de Wifi router op een plek te zetten waar zich geen elektronische apparatuur bevindt.

De 2,4-band, waarbinnen de meeste wifi-apparaten opereren, biedt dertien beschikbare kanalen. Het lijkt logisch om een kanaal te zoeken dat niet gebruikt wordt door andere accesspoints, maar helaas zit er meer achter. Kanalen overlappen elkaar namelijk, waarbij ze delen van het spectrum van twee hoger gelegen en twee lager gelegen kanalen inpikken. Kanaal één overlapt dus met kanaal 2 en 3, kanaal 6 overlapt met de kanalen 4 en 5 en ook met de kanalen 7 en 8. Eigenlijk kunnen dus alleen de kanalen één, zes en elf simultaan gebruikt worden zonder overlap. Gebruikt u overlappende kanalen, dan krijgt u interferentie en dus slechtere prestaties.

inssider4Een ander probleem komt voort uit het gebruik van verschillende standaarden. Een 802.11n-netwerk kan overweg met langzamere 802.11g en b-apparaten, maar alle andere wifi-apparaten in uw netwerk zullen geremd worden. Het accesspoint moet namelijk tussen alle apparaten bemiddelen, op de snelheid van de langzaamste schakel.Wordt een kanaal door meerdere draadloze netwerken tegelijk gebruikt, dan leidt dat vrijwel zeker tot storingen. Maar ook het gebruik van een naastliggend kanaal kan problemen opleveren. Door in die gevallen de ingestelde frequentie te wijzigen, kan de kwaliteit van de draadloze verbinding aanzienlijk worden verbeterd. Maar wanneer internetgebruikers dicht op elkaar wonen, zoals in een een appartementengebouw, leidt het groeiende gebruik van wifi al gauw tot snelheidsproblemen. Er is immers een beperkt aantal wifi-kanalen beschikbaar, waarop het dringen is met de buren.

Een draadloos station wordt heden dag meestal geleverd met de internet router van uw provider. Die apparaten configureren zichzelf. Kampt u met wifi problemen dan is het raadzaam om eerst onderzoek te verrichten. Het inSSIDer programma kan u veel informatie verschaffen over wifi verbindingen in uw buurt. Helaas is de gratis software alleen beschikbaar voor het Windows platform. Hier kunt u het programma downloaden: inSSIDer