Windows 10 schakelt USB uit

De één na de andere usb poort wordt zomaar uitgeschakeld

Zijn op uw computer de usb poorten één voor één uitgeschakeld geraakt en kunt u de usb poorten niet meer gebruiken, lees dan verder. Dit is een zeldzaam usb probleem, maar als het u treft dan zit u met de gebakken peren. Er zijn via Google en computer blogs op het internet diverse hulp documenten te vinden om usb problemen softwarematig of via Windows herstelbewerkingen op te lossen, maar als het daarmee niet lukt de usb poorten werkend te krijgen dan kan dit artikel u wellicht nog verder helpen.

Laptop usb
Dit probleem ontstaat door een samenloop van omstandigheden, meestal bij een Windows 10 laptop die op veel verschillende locaties wordt ingezet en waarbij de usb poorten gebruikt wordt voor (oude) seriële communicatie. Usb apparaten die via de oude seriële (virtuele) com poort opereren krijgen door Windows 10 ieder twee unieke com poorten toegewezen zoals com 1 en com 2 (altijd 2 tegelijk). De com poorten worden door het Windows 10 systeem opgeslagen in het windows register en wanneer een ander serieel usb apparaat wordt aangesloten dan worden de com poort nummers opgehoogd (bijvoorbeeld com 3 en com 4). Door het gebruik van de laptop op veel verschillende locaties lopen de com poortnummers al snel hoog op, want Windows 10 verwijdert niet de eerdere toegewezen com poorten. De Sneekernet ICT helpdesk heeft bij zo’n usb probleem com poort waardes van com 127 en com 128 aangetroffen in het Windows register. Een Windows systeembeheerder heeft de mogelijkheid om in Windows 10 alle com poorten te verwijderen via de ‘regedit’ app, maar dat lost maar één van de omstandigheden op en niet het eenmaal ontstane usb probleem. Als u dus maar één van de omstandigheden weet op te lossen is het usb probleem helaas nog niet verholpen.

Energiebeheer
De andere omstandigheid die debet is aan het usb probleem is het energie beheer van de usb poorten. Bij eerdere Windows 10 versies kon men het energie beheer van de usb poorten bij ‘Configuratiescherm’ aanpassen, maar bij recente Windows 10 versies (2018-2020) zijn de energie opties van de usb poorten verdwenen. Een computer beheerder kan nog wel via de ‘Apparaat beheer’ app de energie opties van de usb poorten aanpassen, maar in de praktijk blijkt dat energie aanpassingen via de ‘Apparaat beheer’ app het usb probleem ook niet verhelpt.

Het windows register
De in Windows 10 verdwenen Energie besparende usb instellingen zijn nog wel toegankelijk via het Windows register, als u de onderstaande register instellingen verandert en daarna de laptop herstart dan zijn de usb poorten weer ingeschakeld en is het usb probleem verholpen.
Het verdient ook de aanbeveling om de opgelopen com poorten te verwijderen. Via dezelfde ‘regedit’ app kan een computer beheerder ook alle com poorten verwijderen. Maar we adviseren altijd eerst om een back-up te maken van het Windows register voordat u de com poorten verwijdert via de ‘regedit’ app.

De oplossing
Open de ‘regedit’ app en navigeer naar: HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\PowerCfg. Verander de waarde van sleutel ‘CurrentPowerPolicy’ van 0 (Office\Home Computer) naar 3 (Always On). Sluit de ‘regedit’ app en herstart de computer. Hierna zullen de usb poorten weer normaal functioneren.

Wat doet Microsoft hieraan?
Omdat het probleem zeer zeldzaam is zal Microsoft zich niet snel geneigd voelen om het usb-probleem zelf te gaan adresseren. Door de jaren heen zijn er door Sneekernet ICT vele rare Windows fenomenen aangetroffen die door Windows update en/of door niet doordachte software verbetering zijn ontstaan. Microsoft is een zeer groot bedrijf en het Windows besturingssysteem wordt alsmaar complexer. Daardoor kan Microsoft zich niet permitteren om zich te focussen op zeldzame problemen. Sneekernet ICT verwacht geen oplossing van Microsoft op een kort termijn.