Complex VBF netwerk

VB Fototechniek B.V. was de bakermat voor Sneekernet ICT.

Sneekernet ICT is opgericht in 2001. Het is gestart als een eenmanszaak van Johan Sneek.
Vanaf 1995 tot en met 2003 was Johan ICT manager bij VB Fototechniek B.V. (VBF).

VBF was een vooraanstaand fotolab die meegroeide met de digitale evolutie. VBF had 70 werknemers in dienst verspreid over meer dan 6 afdelingen, hieronder staan de afdeling met digitale verwerking:
– VBF PREPRESS
– DIGITALE FOTOGRAFIE
– READY TO PRINT
– LUNA X
– VISUAL DESIGN
– LAMBDA Digital printing

De 6 afdelingen hadden bij VBF een eigen cultuur, een eigen netwerk configuratie en de meesten hadden ook een eigen server. Vanwege de verschillen per afdeling waren er ook veel verschillen in apparatuur. De één had Apple computers, andere Windows computers, weer een ander afdeling gebruikte hoofdzakelijk Silicon Graphics computers, tot aan propierity systemen van Crossfield toe. Het server park was ook sterk uiteenlopend: 4 verschillende soorten Unix servers, één DEC Alpha NT en een gewone Windows server.

Het Sneakernet wordt Sneekernet
Zoals het destijds gebruikelijk was ging de uitwisseling van digitale bestanden tussen werkstations en afdelingen via verwisselbare harde schijven of optische schijven, dit werd het sneakernet genoemd, omdat de bestanden onderling uitgewisseld werden door ze daadwerkelijk zelf te brengen of te halen, er van uitgaande dat men sneakers aan had.
In het eerste jaar bij VBF had Johan een Windows NT Server ingericht met 3 10BaseT netwerkkaarten en had hiermee 3 afdelingen met elkaar verbonden via 3 segmenten van bnc-coax bekabeling.
VBF kreeg de smaak te pakken en al gauw werd duidelijk dat er meer moest veranderen. Iedereen moest op het netwerk aangesloten worden, met één centrale server, één mailserver en iedereen verbonden met het internet. En, O ja, elke afdeling wilde hun eigen cultuur zoveel mogelijk handhaven op dit nieuwe VBF netwerk, men wilde absoluut niet dat de afdeling onderling via het netwerk elkaar konden benaderen.
Iedereen op het netwerk en rekening houdend met de wens de afdeling-structuur in het netwerk te handhaven? Dat kon niet meer via de eerder gebruikte methode, het nieuwe netwerk had daarom een totale nieuwe aanpak nodig. In het navolgend onderzoek om voor VBF de beste oplossing te vinden zijn er verschillende technieken de revue gepasseerd, zoals, FDDI, ATM en (switched) Ethernet. Na een grondig technisch onderzoek bleek de switched Ethernet techniek de beste voor VBF. Het advies wat hier uit voort kwam, was te kiezen voor de Cabletron netwerk componenten mede dankzij hun Virtuele LAN techniek.
Een logisch gevolg van de veranderingen was dat er ook nieuwe netwerk bekabeling aangelegd moest worden. Destijds sprak men van de ster-topologie, maar tegenwoordig heeft niemand het hier nog over, het is inmiddels heel normaal geworden. Hierna volgde nog meer netwerk projecten, zoals een permanente netwerk verbinding tussen de twee panden via een mantelbuis onder de openbare weg door en een remote netwerk verbinding via ISDN routers met een fotostudio in Amsterdam Zuid-Oost voor het uitwisselen van digitale bestanden en ook nog de vervanging van vijf telefoon centrales naar enkel één kon ook niet meer uitblijven. De vernieuwde infrastructuur bracht ook deze telefonie oplossing binnen handbereik.

VB Fototechniek B.V. was voor Sneekernet ICT een springplank van groot formaat. Tijdens het dienstverband bij VBF is daarom Sneekernet ICT opgericht. Het werd tijd om de opgedane ervaring te benutten voor nieuwe relaties.

Hieronder staat overzicht van de ICT apparatuur destijds, gerangschikt per afdeling van VB Fototechniek B.V.

Sneekernet ICT heeft veel te danken aan VBF, maar in het bijzonder gaat mijn dank uit naar de toenmalige directeur Ruud Hermans.