Microsoft Account verplicht?

Bij het in gebruik nemen van een nieuwe Windows 10 PC heeft Microsoft een Microsoft account verplicht gesteld. Ondanks dat een Microsoft account eerlijk gezegd niet zo veel om het lijf heeft, zet het dwingend karakter van Microsoft al gauw kwaad bloed bij veel Nederlanders. Bovendien gaat Microsoft in het huidig digitale tijdperk waarbij iedereen steeds meer bewuster wordt van de noodzaak voor de bescherming van haar persoonsgegevens hier eigenwijs aan voorbij. Sneekernet ICT vindt dat Microsoft in dit scenario een verkeerd privacy beleid naleeft. Dit korte artikel legt uit hoe je alsnog een lokaal Windows 10 account kan instellen.

 

Het lokale Windows account weg?

Het lijkt erop dat Microsoft de mogelijkheid voor het aanmaken van een lokaal Windows 10 account permanent heeft verwijderd bij de ingebruikname van een nieuwe Windows 10 computer of bij een her-installatie van een bestaande Windows 10 computer. Inderdaad lijkt dat zo te kloppen als je de nieuwe computer reeds aangesloten hebt op het internet. Voordat je in de nieuwe Windows 10 versie toekomt aan het configureren van een gebruikersaccount wordt eerst de Wifi configuratie getoond, dus trap je zonder voorkennis blind in deze Microsoft truc. Vergeet niet dat wanneer je reeds een netwerk kabel aan je computer hebt aangesloten dat je ook verplicht wordt een Microsoft account op te geven of aan te maken, omdat Windows die automatisch geconfigureerd heeft. Maar gelukkig is er een oplossing voor dit probleem. Als Windows 10 namelijk merkt dat een internet verbinding ontbreekt krijg je alsnog de kans om een lokaal Windows account aan te maken. Dus haal de netwerk kabel uit de computer of in het geval van een reeds geconfigureerde Wifi moet je tijdelijk het Wifi toegangspunt/router uitschakelen. Hierna herstart je de Windows 10 computer en kan je een lokaal Windows account aanmaken, zonder Microsoft account gegevens. Na het configureren van het lokale Windows 10 account zet je je Wifi toegangspunt weer aan en whoala, de klus is geklaard!

Heb je reeds een Windows account in gevuld en/of aangemaakt en de account installatie afgemaakt dan lukt deze truc niet. Maak in dat geval een nieuw Windows 10 gebruikersaccount aan (met beheerders rechten) zonder verbonden te zijn met het internet en verwijder naderhand het Microsoft account.