MacOSX Print problemen

printer-problem

Heb je last van onverklaarbare print problemen op de Apple computer lees dan verder in dit artikel.

Stap 1
Bij onverklaarbare en hardnekkige print problemen is het verstandig om de printer uit je Apple systeem te verwijderen en daarna weer toe te voegen. Dit is een zeer eenvoudige en snelle actie. Open de systeem voorkeuren via het Apple menu en selecteer ‘Systeemvoorkeuren’, klik op het icoon met onderschrift “printers en scanners”. Selecteer daarna in de lijst de printer met de problemen. Klik vervolgens op het [ – ] teken links onderin het voorkeur venster, de printer wordt verwijderd. Daarna klikt je op het [ + ] teken die vlak naast het [ – ] teken staat. Voeg de printer toe door de USB printer te selecteren of te bladeren in het netwerk. De netwerk verkenner wordt automatisch gestart. Selecteer de juiste printer en voeg de printer toe. In veel gevallen wordt het printer stuurprogramma automatisch geselecteerd, maar soms verdient het ook de aanbeveling om een ander stuurprogramma te selecteren, zoals ‘Airprint’. Als het goed is, is hierna de printer weer operationeel. Functioneert de printer nog steeds niet naar behoren ga dan naar stap 2 of stap 3.

Stap 2
Bij wat oudere printers is er onder het MacOSX Catalina besturingssysteem een kans dat er geen stuurprogramma meer te beschikbaar is, omdat MacOSX Catalina alleen maar met 64bits stuurprogramma’s overweg kan en de oudere 32bits printer stuurprogramma’s niet accepteert. In dat geval zijn er nog 2 opties:
1. Een alternatief stuurprogramma installeren, zoals een CUPS stuurprogramma of het Gutenprint systeem.
Voor GutenPrint volg deze link http://gimp-print.sourceforge.net/MacOSX.php
2. Een algemeen (generiek) stuurprogramma installeren.
Op een later tijdstip volgt meer informatie m.b.t. de bovenstaande mogelijkheden.

Stap 3
Stel afdruksysteem opnieuw inHeeft de printer wel onder het huidig MacOSX systeem goed gefunctioneerd, maar werkt hij nu niet meer goed, dan kan het print systeem op de Apple computer beschadigd zijn geraakt. Maar ook dit is zeer eenvoudig op te lossen door “Printers en Scanners” via de Systeemvoorkeuren te openen en dan met de rechter muis knop op één van de printers te klikken. In het menu wat dan verschijnt selecteer je de optie “Stel afdruksysteem opnieuw in… “. Hiermee wordt het afdruksysteem gereset naar fabrieksinstellingen. Het is wellicht vervelend dat alle op de computer geconfigureerde printers worden verwijderd, maar dat is helaas noodzakelijk anders kan het afdruksysteem niet volledig terug naar fabrieksinstellingen. Hierna zal je dus elke printer weer opnieuw moeten toevoegen aan de Apple computer.

Andere tips
Doe ook eens een computer herstart, dat kan zeker helpen bij laptops, omdat die vaak van netwerk locatie wijzigen terwijl ze in de slaapstand staan, een Apple laptop kan soms even de weg kwijt zijn. Vergeet niet de bekabeling goed te controleren, want er kan een USB kabel niet goed aangesloten zijn of misschien defect zijn of zelfs een docking station kan een storing veroorzaken. Bij een storing met een netwerk printer controleer je even of je een goede netwerk verbinding hebt door het internet op te gaan en hiermee de netwerk functionaliteit te controleren.