Ruimte deeltjes storen PC

– Op 7 oktober 2008 stort een Airbus 320 zomaar uit zichzelf omlaag.
– in 2013 springt Super Mario 64 opeens naar het hoogste niveau van het spel
– In 2003 krijgt een partij in het Belgische Schaerbeek 4096 stemmen te veel.

Weet u wat deze 3 incidenten gemeen hebben?

Kosmische deeltjes
Na grondig onderzoek is vastgesteld dat deze 3 incidenten zijn ontstaan door kosmische deeltjes uit de ruimte die een storing in het computergeheugen veroorzaakten. Onze aard atmosfeer houdt voor een groot deel de kosmische deeltjes tegen, maar met name de zwaarste en de snelste deeltjes worden niet volledig door onze atmosfeer afgebroken en kunnen het aardoppervlak raken. De deeltjes die het aardoppervlak raken komen voornamelijk van supernova’s en zwarte gaten af.

Een bit-flip
bit-flipEen computer werkt met enen en nullen, zo’n enkel onderdeel noemen we een bit, Als het computergeheugen door een zwaar deeltje uit de ruimte geraakt wordt kan er een bit-flip ontstaan, een 1 wordt een 0 of een 0 wordt een 1.

IBM

 

IBM heeft uitgerekend dat er voor elke 256MB ram geheugen 1 bit flip per maand kan ontstaan.
Bij moderne computers die met 16GB Ram zijn uitgerust komt dat neer op gemiddeld 1 storing per dag!

Spaceshuttle
In de ruimte is dit probleem nog eens erger en om dit probleem in de toenmalige spaceshuttles te adresseren zijn die destijds met 4 computers uitgerust die dezelfde taak simultaan uitvoeren.

Wij flippen ook wel eens
Als er zich een computerstoring voordoet kunt u ook wel eens (bit) flippen.
Maar wat voor een deeltjes uit de ruimte uw computer ook treft en stoort, hier op aarde kunt u rekenen op de hulp Sneekernet ICT.

ICT Support with a bite!