Virtuele LAN technologie

Virtuele LAN technologie voor  hogere beveiliging.
Het is mogelijk om een groepen in een netwerk te maken waarbij iedereen kan inloggen op centrale servers, internet toegang krijgt, kan verbinden met de interne e-mail server en je directe collega’s, maar toegang tot andere afdelingen op hetzelfde netwerk respectievelijk kan blokkeren. Dit is één van de mogelijkheden van de Virtuele LAN technologie (VLAN). Deze VLAN technologie is in staat om gebruikers op een netwerk in groepjes op te delen. De netwerk beheerder kan per groep bepalen wat hun netwerk rechten zijn. Tevens is het mogelijk om juist bepaalde onderdelen in het netwerk voor iedere groep of gebruiker intern benaderbaar te maken. Denk daarbij aan de internet router die je toegang verschaft tot het internet, of een file of mail -server.
Sneekernet ICT heeft veel ervaring met de VLAN technologie opgedaan bij VB Fototechniek BV. Het netwerk omvatte ruim 80 netwerk aansluitingen die door 6 verschillende afdelingen werden benut.
De missie was hier zoals boven is geschetst, Iedereen moest toegang krijgen tot de fileserver, de mail server en het internet, maar men mocht niet toegang krijgen tot netwerk onderdelen van andere afdelingen.

De VLAN technologie kan ook gebruikt worden om juist veel beperking op te leggen voor extra beveiliging. Neem als voorbeeld een eigen FTP Server, die voor het internet netwerk zeer eenvoudig toegankelijk was, maar via het internet is juist de toegang via de VLAN technologie sterk aan banden gelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *