Buitenlandse telefoon fraude

wangiri fraudeAl een tijdje zijn oplichters bezig het mobiele netwerk te bestoken met telefoon spam of scam. De oplichters bellen via een onbekent buitenlands nummer uw mobiele telefoon en hangen direct op als u de telefoon opneemt. Het is hun bedoeling dat u uit nieuwsgierigheid dat nummer terugbelt, maar doe dat niet.

Het is inmiddels al een bekende vorm van de zogenaamde Wangiri-fraude waarbij oplichters willen dat klanten een duur buitenlands nummer terugbellen. Wangiri is een Japans term en betekent ”één keer overgaan en stoppen”.

Bij Wangiri-fraude belt een oplichter met een buitenlands nummer naar een Nederlandse klant. De oplichter verbreekt de verbinding wanneer de telefoon wordt opgenomen. De klant ziet een gemiste oproep en belt vaak terug naar het dure buitenlandse nummer van de oplichter. De oplichter is gebruiker van dit buitenlandse nummer en iedere keer als er naar dit nummer wordt gebeld, ontvangt de oplichter een deel van de belkosten. De kosten kunnen hierbij voor de klant fors oplopen.