MacOSX veilige modus

Heeft uw Apple computer ook een veilige modus?

Ja, uw Apple computer kent ook een veilige opstart modus. Maar zoals dat bij Windows het geval is geldt dat ook voor Apple, u gebruikt het alleen bij computer problemen. Heeft uw Apple computer wat probleempjes, die niet na een herstart lijken te verdwijnen, dan is het verstandig om uw Apple computer een keer op te starten in de veilige modus.

Hoe start u de veilige modus?
Start uw Apple computer opnieuw op en houdt daarbij de linker [SHIFT] toets ingedrukt. Laat deze toets pas los nadat uw het bericht “veilige modus” heeft gezien.

Waarom?

Om een computer snel op te laten starten worden er heel veel systeem instellingen op geslagen in een soort buffer bestand, dat noemen wij de systeem cache. Elke keer als de computer wordt opgestart wordt dit buffertje geladen, dan worden alle systeem instellingen in één bewerking snel ingeladen en blijft de computer opstart hierdoor lekker snel. Maar wat als er één of meerdere instellingen in de cache beschadigd zijn? Dan wordt bij elke opstart ook de beschadigde instellingen geladen en dat leidt dan tot instabiliteit en problemen. In dit geval adviseren wij u om de Apple computer een keer in de veilige modus op te starten.

Wat gebeurt er bij een veilige start?

Bij het opstarten in de veilige modus wordt de cache niet geladen, de opstart zal daarom aanzienlijk langer duren. Tevens zorgt Apple ervoor dat deze cache verwijderd wordt en opnieuw wordt opgebouwd. Na een eerst volgende herstart is de computer opstart weer snel, zijn alle cache instellingen vernieuwd en zijn ook de cache gerelateerde problemen verdwenen.

Hardware problemen en veilige modus

Indien uw Apple computer een hardware probleem heeft, dan kan dat een reden zijn dat uw Apple computer niet meer door de opstart heen komt. De veilige opstart modus kan ook hier u soelaas bieden en juist wel door de opstart heen komen. Maar houdt u er dan rekening mee dat u hiermee extra schade aan uw computer kan toe brengen. Indien uw Apple computer zelf een hardware probleem detecteert, worden alle inwendige ventilatoren op volle toeren gezet, u merkt dit door het hevige geluid wat ze produceren. Dit is een beveiligingsmechanisme van Apple om verdere schade aan uw computer trachten te voorkomen. Met klem adviseren wij u om hier zeer voorzichtig mee om te gaan, gebruikt dit alleen in uiterste nood.
Heeft u nog garantie op uw Apple apparatuur, doe dit dan niet en start de garantie procedure.

Veilige App modus

De meeste Apple Apps beschikken zelf ook over een veilige modus, hier geldt dezelfde opstart truc. Start enkel de App met het probleem op via een dubbelklik samen met de [SHIFT] – toets ingedrukt, waarna alleen deze App in haar veilige modus opstart.

Disclaimer
De bovenstaande tips geven wij u voor hulp, zodat u een probleem zelf kan oplossen. Derhalve kunt u er zich geen enkel recht aan ontleden. Sneekernet ict aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid door het volgen van bovenstaande richtlijnen met als gevolg dat er aanvullende schade is ontstaan.

 

  Computer herstellen, het zal onze zorg zijn.

hulp bij besmetting