Ransomeware hulp

Ben u getroffen door cyberaanval en zijn daardoor uw documenten gegijzeld, dan is uw computer besmet met een ransomeware virus. Zelfs wanneer uw virus programma up-to-date is kan dit voorval uw treffen vanwege de vluchtige aard van deze virus besmetting.

 

Sommige ransomeware virussen muteren “on-the-fly” dus een infectie kan daarom niet tijdig gedetecteerd worden. Virusscanners gebruiken namelijk databases waarin eerder gedetecteerde viruskarakteristieken zijn opgeslagen. Daarom is het mogelijk dat ransomware virussen onder het radar van de antivirus software door gaan en alsnog computers weten te infecteren.

Maar er is nog hoop?
Het antwoord is gelukkig JA!
Er zijn diverse hulp websites op het internet te vinden die uw besmetting kunnen verhelpen.
Organisaties zoals Fox-IT, het High-tech Cybercrime team van de politie, Europol en nog vele andere ICT organisaties kunnen u helpen bij het vrijgeven van de gegijzelde data. De politie en Europol hebben kosteloze hulpmiddelen om uw ransomeware virus ongedaan te maken. De Politie in samenwerking met Europol heeft een website gemaakt waar u 25% van de ransomware sleutels kan terug vinden. Hiermee heeft u kans om uw versleutelde data weer herstellen. U kunt zich geen rechten of garanties afdwingen bij het gebruik van deze websites. Het gebruik van deze websites is gratis en vrijblijvend en is bedoeld ransomeware slachtoffers te helpen. Lukt het u niet of komt u er niet uit, schakel dan professionele in. Maar denk er wel aan, dat bij het inschakelen van professionele hulp er kosten in rekening gebracht zullen worden.

Er zijn een diverse websites die u via Google kunt vinden voor hulp bij uw ransomeware besmetting, maar de Europol website vindt u hier: https://www.nomoreransome.nl.

Betere bescherming via ESET.
Antivirus software van ESET/NOD32 beschermt u beter. Hoe dat werkt t.o.v. andere AV oplossingen leg ik hier uit. De vluchtige aard van de nieuwe virussen heeft er toe geleid dat ESET een andere beschermingsstrategie is gaan ontwikkelen. Omdat de besmetting in veel gevallen niet te voorkomen is, moet je de strategie aanpassen. Bij ESET rees de vraag: “hoe kan je de schade minimaliseren na een besmetting zonder detectie?”. ESET heeft daar een oplossing voor gevonden en dat doen ze door het gedrag van de software op je computer te monitoren. Gedraagt de software zich verdacht dan grijpt de ESET software in. Tevens worden er verdachte activiteiten doorgestuurd naar het ESET Command & Control centrum om toekomstige besmettingen te voorkomen.

De belangrijkste veiligheidsmaatregel: Awareness
De zwakste schakel in beveiliging blijft de mens, want onderzoek heeft uitgewezen dat van 80% van de beveiligingsincidenten de mens een belangrijke rol heeft gespeeld,
Criminelen maken gebruik van zero-day kwetsbaarheden. Dit zijn nog onbekende software kwetsbaarheden die bij niemand bekent zijn, niet bij de softwarefabrikanten en niet bij anti-virus bedrijven. Om uzelf hier tegen te  wapenen heeft Sneekernet ICT een Cybercrime Awareness workshop ontwikkeld. Tijdens de Awareness workshop kruipen we in de huid van de cybercrimineel en krijgt u inzage in de voor ons ongewenste digitale strategieën waarvan de cybercriminelen gebruik maken. Met de opgedane kennis zal uw digitale weerbaarheid een grote stap voorwaarts maken. U zult zich veiliger op het internet kunnen bewegen en potentieel gevaar tot een minimum beperken.

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Sneekernet ICT.

Gerelateerde artikelen op onze site:
Meldplicht data lekken
Cybercrime & Awareness

Sneekernet ICT  –  uw Awareness geeft ons rust.