OSX: Springende mappen

 

.DS_StoreIn een gezamenlijke omgeving van Windows en Apple computers die dezelfde netwerk bronnen gebruiken komen wel vaker problemen voor. Maar wat moet u doen als de inhoud van een netwerkmap onvolledig blijkt te zijn of dat de inhoud continue lijkt te veranderen? 


Het Apple MacOSX systeem is de boosdoener
.
Apple probeert de weergave van netwerkmappen bij te houden en schrijft die weergave eigenschappen weg in het ‘.DS_Store’ bestand. Dit bestand wordt in de desbetreffende netwerkmap weggeschreven. Maar helaas blijkt dat het vaak hierdoor mis gaat, omdat dit bestand beschadigd raakt of dat het niet goed wordt bijgehouden door gelijktijdige veranderingen in eenzelfde netwerkmap, met als gevolg dat de netwerk mappen op een Apple computer helemaal van slag raken. Het verantwoordelijk bestand is verborgen en kan je helaas niet handmatig verwijderen.

Het Apple ‘.DS_Store’ systeem uitschakelen
Het weergave probleem van de onvolledige en/of springende netwerk mappen is eenvoudig op te lossen. Je kan het bijhouden van het ‘.DS_Store’ bestand uitschakelen. Je moet hiervoor wel even in het systeem duiken via de terminal, maar wees niet bang, zo spannend is het ook weer niet. Door de terminal op de Apple computer te openen en het onderstaande commando uit te voeren kan je het probleem verhelpen,

defaults write com.apple.desktopservices DSDontWriteNetworkStores true  [enter]

Na het uitvoeren van dit commando worden er geen ‘.DS_Store’ bestanden meer bijgewerkt en/of aangemaakt.

Oude ‘.DS_Store’ bestanden
Ok, een probleem minder, dat is fijn, maar alle netwerk (sub) mappen bevatten nog deze ‘.DS_Store’ bestanden dat zal nog steeds voor problemen zorgen. De nog aanwezige ‘DS_Store’ bestanden kan je met het onderstaande commando in de terminal verwijderen. Maar voordat je dit command uitvoert moet je in de terminal jezelf eerst in de juiste netwerkmap plaatsten, dit kan door bijvoorbeeld door:

cd /Volumes/gedeelde_netwerknaam

Daarna wis je met het volgende commando alle oude ‘.DS_Store’ bestanden:

find . -name ‘.DS_Store’ -type f -delete

Laatste aandachtspunt
Vergeet niet dat het ‘.DS_Store’ mechanisme op elke Apple computer met toegang tot de netwerkmap uitgeschakeld moet worden, anders kan het probleem onverwachts terugkomen.