SSD snelheid uitgelegd

Waarom is een SSD schijf sneller dan een conventionele harde schijf? Als eerste moeten we u uitleggen waarom een conventionele harde schijf bij aanschaf snel is en later trager wordt.

Afbeelding 1 – buiten ring versus binnen ring

Deze geeft de verschillen in datalengte van een harde schijf cilinder weer. Bij een nieuw geïnstalleerde computer staat het systeem op de buitenring, In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat het hele systeem op één buitencilinder past (de groene cilinder). De (rode) binnen cilinder is 8,5x kleiner dan de buiten cilinder. Hierdoor heb je veel meer cilinders nodig om dezelfde data op te slaan als bij één buitencilinder. De harde schijf moet voor dezelfde hoeveelheid data ook 8x zoveel keer omwentelingen maken en is daarom dus ook 8x trager.

Afbeelding 2 – gefragmenteerd besturingssyteem

Deze afbeelding geeft weer hoe extreem een besturingssysteem verspreid kan raken over de oppervlakte van een harde schijf. Het besturingssysteem is verspreid over cilinders en sectoren.  De voornaamste oorzaak van deze verspreiding zijn de reguliere systeem updates. Zowel Windows als Apple computers hebben hier last van. Door deze verspreiding van systeem software wordt de laadtijd van het systeem en programma’s zeer traag. Bovendien moet de harde schijf kop ontzettend veel extra bewegingen maken in vergelijking met de groene buitenring om hetzelfde werk te verrichten. Deze verspreiding van informatie op een harde schijf noemt men fragmentatie. Een harde schijf kan gedefragmenteerd worden, maar dat geldt echter alleen voor de gebruikersdata en programmatuur, maar niet voor het besturingssysteem. Het besturingssysteem staat namelijk in gebruik wanneer de computer aan staat en kan daarom niet gedefragmenteerd worden.

Afbeelding 3 – Solid State Disk, geen bewegende delen.

Dit is een schematisch bedenksel van Sneekernet om een SSD schijf te illustreren. Elke cel in de SSD schijf is heel erg snel toegankelijk, de snelheid is vergelijkbaar (zo niet sneller) met een sector op de buitenring van een harde schijf. Hierdoor maakt de fragmentatie niet meer uit, Er zijn geen bewegende delen meer in de schijf en er is geen verschil meer tussen binnen en buiten cilinders enz. Alle nadelige effecten van een conventionele harde schijf zijn hiermee verdwenen.

Resumé

Doordat de structuur van een SSD schijf geheel anders is dan de alom bekende harde schijven presteert deze belangrijk beter .
Maar ook op langer termijn blijft een SSD schijf goed presteren, dit in tegenstelling tot de conventionele harde schijven, die door hun mechanisch ontwerp tezamen met de reguliere OS systeem updates steeds trager worden.

“Best of Both Worlds” de Apple fusiondisk

Apple heeft een grote conventionele harde schijf gecombineerd met een kleine SSD schijf, die noemen ze heel toepasselijk fusiondisk. Het MacOSX systeem bepaalt zelf wat op het SSD gedeelte en op het conventionele gedeelte komt te staan. Data die het meest wordt aangesproken komt automatisch op het SSD gedeelte te staan, de overige data wordt op de conventionele harde schijf geplaatst. Hierdoor kan je zeer veel data opslaan en de snelheid van een SSD disk benaderen. Helaas kan je de fusiondisk alleen aanschaffen bij de aankoop van een nieuwe Apple computer. Sneekernet vermoed dat Apple dit beleid nastreeft om zijn exclusieve positie in de personal computer markt verder te versterken.