Werking Timemachine

Waarom uw Mac lokale snapshots maakt

Lokale snapshots worden alleen gemaakt als twee dingen waar zijn. Ten eerste moet u een Mac-notebook gebruiken en geen Mac-desktop-pc. Ten tweede moet u Time Machine hebben ingeschakeld om een ​​back-up te maken op een externe schijf. Als u een Mac op het bureaublad gebruikt waarop Time Machine is ingeschakeld, of als u een Mac-notebook gebruikt waarop Time Machine is uitgeschakeld, zal uw Mac geen lokale snapshots maken.

Timemachine kan je in 2 standen kan gebruiken.
1) Aan
2) Aan zonder snapshots zie *), maar dan werkt Timemachine enkel met een externe aangesloten schijf.

De snapshots zijn ontworpen om u te helpen bij het herstellen van verwijderde bestanden of vorige versies van bestanden, zelfs als uw laptop enige tijd niet in de buurt is van zijn Time Machine-schijf. Je Mac maakt ze automatisch op de achtergrond en het Time Machine-pictogram op je menubalk zegt zelfs niet dat het iets doet terwijl het dat doet. Deze lokale snapshots worden opgeslagen op de opstartpartitie van je Mac, samen met al je andere bestanden.

U kunt Time Machine openen en die bestanden terugzetten, zelfs als u uw schijf niet hebt aangesloten en na verloop van tijd een Time Machine-back-up hebt gemaakt. U kunt ook eerdere versies van bestanden herstellen van de lokale snapshots van uw Mac als u uw Time Machine-schijf niet bij u hebt. Het is een vangnet dat is ontworpen voor mobiel laptopgebruik.

laatste backupOm van die lokale snapshots te profiteren, opent u gewoon de Time Machine-interface en probeert u een oud bestand te herstellen. U kunt dit doen zonder uw Time Machine-schijf aan te sluiten, zolang dat oude bestand deel uitmaakt van uw lokale snapshots. In de onderstaande schermafbeelding is bijvoorbeeld een foto eerder op de dag om 13:58 uur gemaakt. De Time Machine-schijf was op dit moment niet op onze MacBook aangesloten, dus dat is een lokale momentopname die volledig op onze Mac is opgeslagen.

Je Mac probeert automatisch back-ups te wissen, maar …
Dit is een handige functie, maar het is niet intuïtief. Je verwacht waarschijnlijk dat Time Machine voornamelijk een back-up maakt naar een externe schijf, dus het openen van het schijfruimtegebruiksvenster en het zien van lokale back-ups die gigabytes kostbare ruimte innemen op de schijf van je Mac kan verwarrend zijn.

Uw Mac vertelt u echter wel dat deze back-ups behouden blijven – er staat in dat het “Lokale snapshots zoals ruimtevergunningen” behoudt in het venster Time Machine.

De “zoals de ruimte het toelaat” bit is hier de sleutel. Wanneer minder dan 20 procent van de ruimte op de opstartschijf van je Mac beschikbaar is – of als er minder dan 5 GB ruimte beschikbaar is – zal je Mac automatisch beginnen met het verwijderen van de oudste lokale snapshots van Time Machine om ruimte vrij te maken. Met minder dan 10 procent of 5 GB beschikbaar, wordt je Mac nog agressiever.

In theorie hoef je je geen zorgen te maken over hoeveel ruimte er wordt gebruikt voor back-ups. Je Mac zal reserve vrije schijfruimte gebruiken voor back-ups, alleen om veilig te zijn, en die schijfruimte vrijmaken voor andere dingen wanneer je het nodig hebt.

Hoe de lokale back-ups te verwijderen *)
Dit werkt voor de meeste mensen, maar kan soms problemen veroorzaken. Als je de schijfpartitie van je Mac wilt verkleinen, een volledige schijfback-up wilt maken of een groot spel of een ander stuk software wilt installeren waarvoor veel schijfruimte nodig is, kunnen die lokale snapshots je in de weg zitten. Hier ziet u hoe u ze kunt opschonen

Als je ervoor kiest om Time Machine volledig uit te schakelen, zal je Mac die lokale snapshots ook verwijderen. Maar dit is niet noodzakelijk en u wilt het waarschijnlijk niet op deze manier doen.
Er is een manier om alleen de lokale snapshots te verwijderen, hoewel Apple het niet gemakkelijk maakt om het te vinden – het vereist het gebruik van een terminalopdracht. Open een terminalvenster door op Command + Space te drukken, Terminal te typen en op Enter te drukken. Typ de volgende opdracht in de terminal en druk op Enter:

sudo tmutil disablelocal

Hierdoor wordt de functie “lokale snapshots” in Time Machine uitgeschakeld. Na een moment of twee spoelt je Mac automatisch alle lokale snapshots van je opstartschijf uit, waardoor je al die vrije ruimte terugkrijgt. Je Mac maakt nooit meer lokale snapshots, tenzij je een andere opdracht uitvoert.

Als u in de toekomst lokale snapshots wilt blijven gebruiken, kunt u de volgende opdracht uitvoeren om deze functie opnieuw in te schakelen. Je Mac gaat door met het maken van lokale snapshots, opnieuw beginnen vanaf nul, zodat ze niet meteen veel ruimte op de harde schijf zullen verbruiken:

bron: https://www.howtogeek.com