Win 10 update anulleren

Zo annuleer je Windows 10

Voor de mensen met koudwatervrees: zo houd je de update tegen.
Heb je gereserveerd maar twijfel je of je Windows 10 wel wilt ontvangen? Je kunt nog terug.

Bij recente Windows-updates hebben gebruikers van Windows 7 en 8 een pictogram ontvangenrechtsonder in de systeemtray. Hiermee kun je Windows 10 reserveren. Heb je dat hebt gedaan, dan krijg je een e-mail als Windows 10 voor je beschikbaar is. Als je geen mailadres hebt opgegeven, krijg je een systeemmelding.

Maar er is ook een mogelijkheid die reservering te annuleren. Microsoft begrijpt niet waarom iemand dat zou willen, want je ziet dan staan:

Stel dat je eigenwijs bent en annuleert, krijg je dan nog wel Windows 10? En als je hebt gereserveerd, staat Windows 10 dan opeens op je systeem?

219faa9c7ca07008032ccb58dd50c72e

Later installeren

Nee. De reservering is alleen bedoeld om geleidelijk aan de benodigde 3 GB aan data op je pc te downloaden. Dat scheelt downloadtijd. Microsoft kan de uitlevering zo ook plannen: lang niet iedere gebruiker zal vandaag direct Windows 10 (kunnen) downloaden.

Wie niet reserveert (of afzegt) kan Windows 10 gewoon later installeren, als je het dan toch nog wilt. Die installatie vindt pas plaats als je dat zelf wilt. Maar het moet wel voor 29 juli 2016worden gedaan, tenminste als je een Windows 7- of 8-systeem hebt dat voor de gratis update in aanmerking komt. Na 1 jaar is de update niet meer gratis.

Meteen upgraden

Windows 8.1 wordt nog voorzien van updates tot 9 januari 2018; voor Windows 7 was dat tot 13 januari dit jaar. Dat geldt dan voor ontwerpaanpassingen, en de ondersteuning die onder garantie valt of waar anderszins niet voor betaald hoeft te worden. Voor beide producten geldt dat de belangrijkste aanpassingen, de beveiligingspatches, nog tot vijf jaar na die datum doorgaan.

Moet je dus meteen upgraden als je de e-mail of notificatie hebt ontvangen dat het kan? Het is waarschijnlijk verstandiger even af te wachten en na een paar weken eens te kijken of er in forums en artikelen geen problemen worden gemeld die je met jouw systeem en/of software mogelijk ook gaat krijgen. Je hebt immers een jaar de tijd om te beslissen.