Windows bestanden zoeken :(

zoeken in windowsHoe zoek je naar je bestanden op je Windows computer? Eerder waren we het gewend om dat via het Windows menu te doen, maar tegenwoordig wordt je via het windows start menu eerst naar het internet geleid, misschien wilt je dat wel niet. Je moet nu op een Windows computer met versie 10 of 11 een extra  klikje doen op het tabblad: ‘Documenten’ bovenin het zoekvenster voordat de zoekopdracht lokaal wordt uitgevoerd.

In veel gevallen werkt de zoekopdracht in Windows 10 of 11 juist, maar dat is niet altijd het geval. Soms kan door een computerstoring een zoekopdracht bijzonder lang duren en dan is er ook kans dat er geen zoekresultaten verschijnen, terwijl je zeker weet dat het gezochte bestand op je computer moet staan. Maar niet getreurd, want Windows heeft een andere razendsnelle oplossing, lees daarom dit artikel verder.

Er wordt vaak door de voortschrijdende techniek snel een stap vooruit gemaakt, maar soms doe je ook weer twee stappen terug. Werkt de zoekopdracht in de verkenner niet meer naar behoren, maar je wilt toch razendsnel je bestanden vinden, zonder veel gesleutel in Windows, doe het dan op de oude vertrouwde manier, via de ‘cmd.exe’ prompt. Open de ‘cmd.exe’ prompt via het Windows start menu (op de plek waar je je zoek opdracht normaliter start) door de opdracht: ‘cmd.exe’ te typen en dan op [enter] te drukken. Een zwart venster verschijnt zoals we dat van vroeger kennen bij ‘ms-dos’ systemen. Stel dat je bijvoorbeeld het bestand “mijn kerstwens.docx” zoekt dat zich op de opstart schijf (‘C:\’ schijf) bevindt. Type eerst ‘cd \’ gevolgd door de [enter] toets om naar de computer hoofdmap te gaan. Daarna type je de zoekopdracht via de ‘dir’ opdracht zoals hiernaast is afgebeeld met de bestandsnaam tussen twee aanhalingstekens. Achter de bestandsnaam stel je twee opties in via ‘/s’ en ‘/p’. De optie ‘/s’ zorgt dat alle submappen worden doorzocht, de optie ‘/p’ zorgt ervoor dat het venster pauzeert wanneer het vol komt te staan, zodat niet alles in één keer voorbij schiet. Druk daarna op de [enter] toets. wacht enkele seconden waarna het zoekresultaat getoond wordt. Het resultaat is best wel snel :).

Zo zie je maar, je moet nooit je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe gekocht hebt, in dit geval heeft Microsoft ook zijn oude schoeisel bewaard en zo kunnen we alsnog de bestanden supersnel vinden. Daarom dus . . . heel stiekem . . . alsnog een klein bescheiden complimentje voor Microsoft.

Kopieer de locatie naar de verkenner
Als je de gevonden locatie in de Verkenner wilt gebruiken kan je de locatie kopiëren vanuit de cmd-prompt. Dat doe je door in het ‘cmd-prompt’ venster het volledige pad te selecteren door er aan het einde van het pad er op te klikken, de muis ingedrukt te houden en met je muis naar het begin van het pad te slepen, waarna je het loslaat. Op die manier wordt het hele pad lichter weergegeven. Klik dan met de rechter muisknop op het pad om het pad naar het klembord te kopiëren. Het verlichte pad verdwijnt dan weliswaar, maar dat hoort zo.

Open dan de Windows verkenner en dubbelklik bovenin op het pad. Op dat moment verschijnt het werkelijk pad waar de verkenner zich op dat moment  bevindt. Zorg dat het hele pad in de verkenner is geselecteerd en plak het pad van het klembord erin via de rechtermuisknop klik of via de toets combinatie [ CTRL ] + [ V ]. Als je nu op enter druk dan ga je naar de locatie waar het gezochte document zich vindt.

De prullenmand
Wat handig is om te weten dat er zelfs in de prullenmand wordt gezocht, dus als het bestand per ongeluk verwijderd is en nog in de prullenbak staat dan vindt je het ook nog terug, dat is gaaf!